Otomotiv Devi Büyük Fiyat Çekişmesinde Düşüş Yaşıyor: 10 Bin Kişilik Ekiple İflas Korkusu!
Çin'deki elektrikli araç sektöründeki uzun süreli fiyat savaşları, ilk büyük kaybını yaşadı. Elektrikli otomobil üreticisi Neta Auto, mali zorluklar nedeniyle iflas sürecine girdi.

Yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam eden firmanın geleceği hala belirsizliğini korurken, sosyal medya üzerinde yayılan görüntülerde, çalışanların maaşlarını alamadıkları için fabrika alanına girmeye çalıştıkları gözlemleniyor.

FİYAT REKABETİ ÜÇ YILDIR DEVAM EDİYOR
Son üç yıl boyunca Çin'de süregelen yoğun fiyat savaşı, Mayıs ayı itibarıyla yeni bir döneme girdi. Sektörün önemli firmalarından olan BYD, 22 farklı modelinde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişen önemli indirimler yaparak fiyatları düşürme yoluna gitti. Bu tür bir hamle, sektör üzerindeki baskıyı artırdı. Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, yaptığı açıklamada bu tarz bir fiyat rekabetinin uzun vadede kâr sağlamayacağını dile getirdi.

NETA AUTO YAŞADIĞI SIKINTILARA DAYANAMADI
Çin pazarında bazı önemli oyuncular arasında yer alan ancak dev isimlerden biri olarak değerlendirilmeyen Neta Auto, bu mücadele ortamında ayakta kalmayı başaramadı. Neta S gibi modelleri ile dikkat çeken firma, birçok ülkeye ihracat yapıyor ve hatta Toyota'nın şirketle ilgilendiğine dair spekülasyonlar mevcuttu. Ancak bu girişimler somut bir sonuca ulaşmadı.
Medya tarafından aktarılan bilgilere göre, Neta Auto birkaç hafta önce iflas başvurusunda bulundu fakat bu başvuru reddedildi. Şu anda şirketin resmi iflas süreci devam etmekte. Çalışanlar, ödenmeyen maaşları nedeniyle şirket merkezine yürüyüş düzenleyerek fabrikaya girmeye çalıştı ve bu anlar Çin'in çeşitli sosyal medya platformlarında yayıldı.

SEKTÖRDE ENDİŞELER ARTMAKTA
Neta Auto’nun yaşadığı bu çöküş, Çin’deki elektrikli araç üreticileri için yeni iflasların habercisi olabilir. Fiyat indirimleri yolunda açılan liderlik yarışını sürdüren BYD, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada bu stratejinin uzun vadede sürdürülebilir olmadığını itiraf etti. Ancak firma geri adım atmaktan vazgeçmiş değil.